کلینیک مشاوره ژنتیک :
یکی دیگر از خدمات تخصص این مرکز مشاوره ژنتیک توسط متخصصین ژنتیک مولکولی و پزشکی می باشد که همه روزه در خدمت مراجعین عزیز می باشد .
مشاوره ژنتيک چیست؟
مشاوره ژنتيك به بررسي احتمال بروز بيماريهاي ژنتيکي و ارائه راهکارهاي مناسب جهت جلوگيري از تکرارآن بيماري مي پردازد. در واقع با انجام مشاوره ژنتيك ميتوان خطر ابتلا براي ساير اعضاي خانواده را تخمين زد و بر اسـاس آن روشـهاي درمـاني و پيـشگيري مناسب براي بيمار و خانواده او در نظـر گرفـت. بیماری های وراثتی متعددی شناخته شده است که خطر ابتلا به آنها در ازدواج های فامیلی بیشتر است اما این بدین معنی نیست که در ازدواج های غیر فامیل این احتمال وجود ندارد بلکه احتمال آن در ازدواج با خويشاوندان بالاتر بوده و بر حسب درجه خويشاوندي متفاوت می باشد. توجه داشته باشید که حتی اگر سابقه بیماری ژنتیکی در افراد خانواده و بستگان وجود نداشته باشد بهتر است قبل از ازدواج در هر مورد با مشاور ژنتيک مشورت شود.
ضرورت انجام مشاوره ژنتیک:
مشاوره ژنتيك قبـل از ازدواج نقش بسزايي در پيشگيري از بروز ناهنجاريهاي ژنتيكي يا ارثي دارد. از آنجا كـه هـر يـك از ناهنجاريهـاي مـادرزادي فشار زيادي از نظـر اقتـصادي، اجتمـاعي، روانـي و عـاطفي بـر خانواده ها و در نتيجه بر جامعه وارد مـی کند، لـذا لازم اسـت کليه افرادي که قصد ازدواج، بويژه ازدواج فاميلي را دارند و یا در خانواده آنان سابقه ابتلا به بيماريهاي ارثي وجود دارد و نيز کساني که قصد بارداری دارند و نگران تولد نوزادی با اختلال ژنتیکی در آینده هستند به مشاور ژنتيک مراجعه کنند. با توجه به اینکه حدود چهل تا پنجاه درصد مرگ و میر نوزادان مربوط به مشکلات ژنتیکی می باشد و از طرفی هزاران نوع بيماري ارثي نادر شناخته شده است که مي توانند از طريق به ارث رسيدن ژنهاي مشترک از پدر و مادر، فرزندان را مبتلا سازد انجام مشاوره هاي ژنتیک در مراحل قبل از ازدواج، پیش از بارداري و هنگام بارداری ضروري می باشد.
در چه مواردي مشاوره ژنتيک ضرورت دارد؟
- ازدواج فاميلي
- بارداري پيش از 18 سالگي و پس از 35 سالگي
- نازايي و سقط هاي مکرر
سابقه خانوادگی مرگ و میر نوزادان
- سابقه خانوادگی عقب ماندگی ذهنی و کم توانیهای ذهني
- سابقه معلولیت های جسمی، نابینایی و ناشنوایی
- سابقه خانوادگی نقايص مادرزادي، اختلالات متابوليک و ابهام تناسلي
- سابقه رويارويي مادر باردار با عواملي همچون اشعه، مواد شيميايي و عفونت
توجه داشته باشیم که مشاوره ژنتیک برای زوج هایی که برای حاملگی به تکنیک های کمک باروری نیاز دارند، یا افرادی که برای بارداری نیاز به دریافت تخمک یا اسپرم اهدایی دارند نیز ضرورت دارد.
علاوه بر این در صورت غیر طبیعی بودن نتایج سونوگرافی و یا آزمایشات غربالگری دوران بارداری که نشان دهنده افزایش خطر می باشد انجام مشاوره ژنتیک ضرورت دارد.
آیا نیاز است افرادی که با هم نسبت فامیلی ندارند نیز مشاوره ژنتیک انجام دهند؟
برای مشاوره وآزمایشهای ژنتیک فقط نسبت فامیلی مدنظر نیست. با توجه به اینکه در کشور ما ازدواجهای فامیلی زیاد انجام میشود و این امر در بروز بیماری های ژنتیکی افراد تاثیر زیادی دارد، ممکن است حتی افرادی هم که با هم فامیل نیستند در منطقهای زندگی کنند که اجدادشان چند نسل قبل با هم قرابت فامیلی نزدیکی داشته اند. به همین دلیل گاهی افراد یک منطقه نیز خویشاوند در نظر گرفته میشوند. در واقع بیماریهای ژنتیکی فقط در خویشاوندان بروز نمیکند. به عنوان نمونه تالاسمی به دلیل شیوع بالایی که در کشور دارد اغلب در افراد غیرخویشاوند دیده میشود یعنی زوجینی که اصلا فامیل نیستند ممکن است به دلیل شیوع بالای ژن تالاسمی در جامعه ناقل آن باشند.
علاوه بر این، بیماریهای دیگری نیز وجود دارند که افراد از آنها هم در امان نمی باشند؛ مانند اختلالات مادرزادی، عقبماندگیهای ذهنی و اختلالاتی که باعث ایجاد معلولیتها میشوند. از طرفی بیماریهای ژنتیکی فقط در ماه های اول تولد ظاهر نمیشوند بلکه برخی از آنها در سنین بالاتر (5 تا 6 سالگی)، برخی در دوران بلوغ و برخی نیز در اوایل دهه دوم و سوم زندگی و حتی در میانسالی و سالمندی خودشان را نشان میدهند. به همین دلیل بهتر است همه زوجین قبل از ازدواج برای انجام مشاوره ژنتیک اقدام کنند.